Treceți la conținutul principal

Best Euro Travel 2018 - Romania

Oameni de lângă noi - Ing. Nicolae Dedulea (presedintele Asociatiei Romanilor din Republica Ceha)

Nicolae Dedulea: “se simţea lipsa afirmării românilor din Cehia ca şi comunitate” De unde a apărut ideea unei asociaţii şi care sunt proiectele acesteia aflăm de la preşedintele Asociaţiei Românilor din Republica Cehă.

R: Domnule Dedulea, în calitate de preşedinte  al Asociaţiei românilor din Republica Cehă, ne puteţi spune cum a apărut ideea unei asociaţii a românilor din Republica Cehă şi cine v-a sprijinit în concretizarea acestei ideii?

N D: Ideea de a organiza într-o asociaţie românii care trăiesc şi muncesc în Cehia mia fost sugerată de către un membru al Asociaţiei organizaţiilor folclorice din Cehia, FOSČR PRAGA, care văzând efortul meu financiar făcut cu scopul de a aduce şi prezenta ansambluri folclorice şi solişti de muzică populară din România, mi-a sugerat ideea că dacă noi românii din Cehia ne-am organiza, ca şi alte naţionalităţi conlocuitoare din Cehia, într-o asociaţie, am putea obţine şi beneficia de fonduri care se acordă naţionalităţilor conlocuitoare din Cehia Am considerat că este o idee bună şi ca urmare am contactat mai mulţi colegi români din Praga şi Ústi nad Labem, colegi pe care îi ştiam de mai multă vreme care ne întâlneam cu ocazia diferitelor evenimente organizate la Ambasada României din Praga, aceştia au apreciat ca fiind foarte bună ideea de a se organiza românii într-o asociaţie.

R: Ştim că sunteţi de mai mulţi ani în Republica Cehă, aţi simţ it vreodată pe parcursul acestor ani lipsa unei asociaţii a românilor? Dacă da, când? 
N D: Acest lucru l-am simţit de-a lungul anilor când am observat, cu ocazia diferitelor acţiuni
organizate la sediul Amabasadei României la Praga, că singura formă de organizare care amintea de români şi relaţiile de prietenie dintre români şi cehi era Asociaţia de prietenie Cehia- România. La aceste acţiuni se simţea lipsa afirmării românilor din Cehia ca şi comunitate care ar avea şi ea un cuvânt de spus dar la acea dată nu m-am gândit că eu aş fi cel care să iniţiez înfiinţarea unei asemenea
asociaţii. 
R: Care sunt cele mai impor tante proiecte pe care lea avut ARRC de la înfinţare şi până în prezent?
N D: Primul proiect, care de fapt a fost o continuare a proiectului demarat de către mine cu sprijinul permanent al Ambasadei României la Praga, a fost acela de promovare şi prezentare, la festivalurile internaţionale de folclor organizate de către FOSČR, a obiceiurilor, tradiţiilor, dansurilor populare şi
a muzicii populare româneşti, adică a unui tezaur de cultură tradiţională. 
Un al doilea proiect a fost acela de a prelua şi sprijini în continuare împreună cu Ambasada
României la Praga, acţiunea de realizare în municipiul Most din CEHIA a bisericii ortodoxe 
româneşti cu mănăstire închinată soldaţilor români căzuţi în cel de-al doilea război mondial pentru eliberarea Cehoslovaciei. Un al treilea proiect a fost organizarea întâlnirii românilor din Cehia, acţiune de succes, organizată cu sprijinul Ambasadei României la Praga, în parcul Kinsky, la sediul
Muzeului Etnografic al Cehiei în luna septembrie 2010, acţiune la care am remarcat aportul deosebit de organizare al doamnei Camelia ISAIC şi Cristian PEŠEL.
Tot cu această ocazie am avut o surpriză foarte plăcută şi anume participarea în număr mare a românilor de peste Prut care au ţinut să fie prezenţi la această manifestare simţind româneşte. Din păcate am avut şi surpriza că destui români, chiar membrii ai asociaţiei, au lipsit, punând problemele personale înaintea participării la o asemenea acţiune care nu se poate organiza în fiecare zi şi a cărei realizare necesită, pe lângă un efort financiar important (acoperit în mare parte mai ales prin contribuţii particulare) şi multă muncă de organizare şi de obţinere a aprobărilor necesare pentru desfăşurarea unui asemenea eveniment în spaţiul public. Sperăm ca la următoarele acţiuni să participe şi acei membri ai asociaţiei care au lipsit de data aceasta.
R: Ce acţiuni va avea ARRC în viitorul apropiat?
N.D: Programul manifestărilor pentru anul 2011 este în curs de elaborare şi va fi publicat în timp
util pe site-ul asociaţiei.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sarbatoarea Romanilor Editia a -II a

Cea de-a doua editie a Sarbatorii Romanilor din Cehia s-a organizat in parcul Kinsky din Praga. La aceasta manifestare cultural-identitara au luat parte Asociatia Romanilor din Cehia, Organizatia Romanilor din Manheim (Germania), precum si Comunitatea Moldovenilor din Cehia. Reuniunea,la care au participat peste 1000 de romani si basarabeni, si care a a avut ca scop promovarea traditiilor romanesti, crearea unui nou profil al Romaniei in Cehia, precum si reconfigurarea relatiilor dintre membrii comunitatilor romanesti de pe cele doua maluri ale Prutului, s-a bucurat de mult succes atat in randul comunitatii, precum si in fata autoritatilor locale din capitala Cehiei.

Best Euro Travel 2018 - Romania

Colind din maramures