Treceți la conținutul principal

Best Euro Travel 2018 - Romania

Sfintirea primei biserici ortodoxe contruita in stil romanesc in Cehia

    În localitatea Most din nordul Cehiei s-a construit o biserică ortodoxă în cinstea eroilor români căzuţi pe teritoriul fostei Cehoslovacii în cele două Războaie Mondiale; pe teritoriul Cehiei au căzut 40 000 de soldaţi români. În anul 2005 ambasadorul României la Praga din acel moment, Excelenţa Sa domnul Gheorghe Tinca, a avut iniţiativa construirii unei bisericii pe teritoriul Cehiei. Părintele protoiereu mitrofor Cristian Popescu ne-a declarat că locaţia propusă iniţial de către domnul ambasador Gheorghe Tinca a fost Brno unde au decedat cei mai mulţi români. Deşi s-a retras din activitatea diplomatică ulterior, domnia sa prezentase această idee atât Preafericitului Kryštof – Mitropolit al Ţinuturilor Cehe şi Slovaciei, cât şi vrednicului de pomenire Preafericitul Teoctist, Patriarh al României pe vremea aceea şi astfel ideea a început să prindă contur. Ulterior cele două biserici au purtat mai multe discuţii despre locaţia viitorului lăcaş, iar la data de 14 iulie 2007 a avut loc sfinţirea pietrei de temelie a bisericii din Most. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Teoctist împreună cu Preafericitul Kryštof. În anul 2009 începe construirea bisericuţei din lemn de către un grup de meşteri maramureşeni sub îndrumarea preotului Ioan Pop. În toamna anului 2010 se deplasează meşterii maramureşeni în Cehia şi în doar câteva săptămâni biserica este ridicată pe fundaţia făcută deja de către autorităţile din Most. Patriarhia Română, în urma demersurilor făcute de Preafericitul Părinte Daniel, este sprijinită cu suma de 40 000 euro în acest proiect de către Departamentul Românilor de Pretutindeni prin bunăvoinţa domnului Secretar de Stat Eugen Tomac (Sursa: Basilica). 

    În finalizarea lucrărilor o implicare importantă a avut Asociaţia Românilor din Republica Cehă prin preşedintele acesteia domnul Nicolae Dedulea.
    În vara acestui an IPS Ciprian Câmpineanu s-a deplasat de două ori în Cehia pentru a stabili detalii legate de finalizarea lăcaşului şi slujba de sfinţire. Sfânta Masă a fost adusă şi montată în luna august, iar în luna septembrie a avut loc montarea catapetesmei (realizată în atelierele Patriarhiei Române) precum şi a altor piese de mobilier. Slujba de sfinţire a bisericuţei în stil maramureşan ridicată în Most este programată în data de 9 octombrie 2011, slujbă la care este invitat să slujească  Preafericitul Daniel - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi cu Preafericitul Kryštof - Mitropolit al Ţinuturilor Cehe şi Slovaciei.                
Vom reveni cu alte detalii legate de construcţia şi sfinţirea bisericii în numerele următoare.                                                              
Horaţiu Toma

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sarbatoarea Romanilor Editia a -II a

Cea de-a doua editie a Sarbatorii Romanilor din Cehia s-a organizat in parcul Kinsky din Praga. La aceasta manifestare cultural-identitara au luat parte Asociatia Romanilor din Cehia, Organizatia Romanilor din Manheim (Germania), precum si Comunitatea Moldovenilor din Cehia. Reuniunea,la care au participat peste 1000 de romani si basarabeni, si care a a avut ca scop promovarea traditiilor romanesti, crearea unui nou profil al Romaniei in Cehia, precum si reconfigurarea relatiilor dintre membrii comunitatilor romanesti de pe cele doua maluri ale Prutului, s-a bucurat de mult succes atat in randul comunitatii, precum si in fata autoritatilor locale din capitala Cehiei.

Best Euro Travel 2018 - Romania

Colind din maramures