Treceți la conținutul principal

Best Euro Travel 2018 - Romania

Sărbătoarea românilor din Republica Cehă

Sărbătoarea românilor din Republica Cehă a fost o reuşită, care se vrea continuată.
În 2010 la iniţiativa Asociaţiei Românilor din Republica cehă, într-o zi frumoasă şi însorită de duminică, s-a organizat la Praga prima sărbătoare a românilor. 
Scopul evenimentului a fost de a-i reuni, măcar pentru o zi, pe toţi cei care locuiesc în Cehia şi simt româneşte, de a promova artiştii români – membri ai comunităţii şi de a petrece cu mâncare şi muzică românească. Aşadar, sărbătoarea a avut un program foarte bogat care a inclus: Sf. Liturghie în limba.
română, degustare de mâncăruri şi băuturi româneşti, ateliere meştăşugăreşti (pictură, icoane ortodoxe şi culinar), teatrul de copii “Ursul păcălit de vulpe”, vernisajul expoziţiei
de icoane ortodoxe româneşti în prezenţa P.F. KRYŠTOF, arhiepiscop de Praga şi Mitroplit al Bisericii Ortodoxe a Ţărilor cehe şi Slovaciei (pictori: măicuţele Ecaterina şi Felicitas de la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Vilemov, precum şi d-l Cornel Teofil Pop), colţul copiilor cu programe pregătite de către instructori din Centrul Maternal Andilek, program de muzică şi dansuri populare româneşti cu ansamblul folcloric Spicul din comuna Olari, jud. Arad. Sărbătoarea s-a desfăşurat sub patronajul Excelenţei Sale d-nei Daniela Gîtman, Ambasadorul României în Republica Cehă şi în colaborare cu Muzeul etnografic din Praga, Parohia ortodoxă Praga 5, Teatrul Naţional şi Centrul maternal Andilek. 
“Ne bucură foarte mult faptul, că această primă sărbătoare a românilor din Cehia a atras un numar atât de mare de participanţi (aprox. 200 persoane). În mod special ne bucură faptul, că şi românii din Moldova de peste Prut au simţit româneşte şi s-au alăturat în număr mare sărbătorii românilor în frunte cu preşedintele şi vicepreşedintele Asociaţiei EuroMoldova din Cehia. Sperăm, că pe viitor mai mulţi membri ai comunităţii româneşti se vor implica în organizarea de evenimente similare, iar aceasta sărbătoare, cu ajutorul bunului nostru Dumnezeu sperăm să o transformăm într-o tradiţie anuală.” a declarat D-l Nicolae Dedulea, preşedinte al  Asociaţiei Românilor din Republica Cehă.
Camelia ISAIC

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sarbatoarea Romanilor Editia a -II a

Cea de-a doua editie a Sarbatorii Romanilor din Cehia s-a organizat in parcul Kinsky din Praga. La aceasta manifestare cultural-identitara au luat parte Asociatia Romanilor din Cehia, Organizatia Romanilor din Manheim (Germania), precum si Comunitatea Moldovenilor din Cehia. Reuniunea,la care au participat peste 1000 de romani si basarabeni, si care a a avut ca scop promovarea traditiilor romanesti, crearea unui nou profil al Romaniei in Cehia, precum si reconfigurarea relatiilor dintre membrii comunitatilor romanesti de pe cele doua maluri ale Prutului, s-a bucurat de mult succes atat in randul comunitatii, precum si in fata autoritatilor locale din capitala Cehiei.

Best Euro Travel 2018 - Romania

Colind din maramures