Treceți la conținutul principal

Best Euro Travel 2018 - Romania

Conferirea Ordinului „Sfinţii Chiril şi Metodiu”

M i t r o p o l i t u l Ortodox al Ţinuturilor Cehe şi Slovace, Prea Fericitul Kryštof, a conferit la 6 martie 2011 ambasadorului României în Republica Cehă, Daniela Gîtman, Ordinul bisericesc
Sfinţii Chiril şi Metodiu în semn de preţuire pentru eforturile de sprijinire a identităţii spirituale naţionale a românilor din Republica Cehă, îndeosebi prin contr buţia la materializarea proiectului de construire a bisericii ortodoxe româneşti în stil maramureşean din oraşul Most. Ordinul a mai fost acordat preşedintelui Asociaţiei Românilor din Republica Cehă, Nicolae Dedulea şi domnului Jiří Zelenka. 
Prea Fericitul Kryštof a reamintit că biserica din lemn, ridicată de meşteri maramureşeni în toamna anului 2010 va purta hramurile „Înălţarea Domnului” (Ziua Eroilor Români) şi „Sfântul Mucenic Valentin”.Aceasta va fi sfinţită cel mai probabil în prima parte a anului în curs, invitându-i pe cei prezenţi să viziteze noua biserică.
În luptele din ultima parte a celui de-al doilea război mondial (18 decembrie 1944 - 12 mai
1945) 66 500 de militari români şi-au dat viaţa, au fost răniţi sau daţi dispăruţi pe pământ cehesc şi slovac.
Adina TOMA

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sarbatoarea Romanilor Editia a -II a

Cea de-a doua editie a Sarbatorii Romanilor din Cehia s-a organizat in parcul Kinsky din Praga. La aceasta manifestare cultural-identitara au luat parte Asociatia Romanilor din Cehia, Organizatia Romanilor din Manheim (Germania), precum si Comunitatea Moldovenilor din Cehia. Reuniunea,la care au participat peste 1000 de romani si basarabeni, si care a a avut ca scop promovarea traditiilor romanesti, crearea unui nou profil al Romaniei in Cehia, precum si reconfigurarea relatiilor dintre membrii comunitatilor romanesti de pe cele doua maluri ale Prutului, s-a bucurat de mult succes atat in randul comunitatii, precum si in fata autoritatilor locale din capitala Cehiei.

Best Euro Travel 2018 - Romania

Colind din maramures