Treceți la conținutul principal

Best Euro Travel 2018 - Romania

Informaţii utile - O să vă expire cartea de identitate? Cum o puteţi schimba fără să mergeţi în România?

Cartea de identitate se poate obţine de către cineva, care nu se află în România şi prin procură. 
Se eliberează o procură autentificată de ambasadă, pe care solicitantul o trimite în ţară persoanei împuternicite, împreună cu toate celelalte acte prevăzute de lege.
Actele necesare sunt: cartea de identitate încă valabilă sau paşaportul valabil al solicitantului (nu se poate face procura pe baza actelor de identitate expirate, în acest caz se eliberează titlu de călătorie şi solicitantul merge personal în România pentru preschimbarea actului expirat), copie de pe actul de identitate al persoanei împuternicite, 6 fotografii recente tip paşaport.

Noul act de identitate nu se primeşte prin intermediul ambasadei, ci este ridicat şi trimis eventual de către persoana căreia i s-a făcut procura sau de către altcineva din ţară, familie, prieteni, cunoştinţe etc.
Excepţie de la acest caz este primul buletin pentru minorul de 14 ani. În situaţii excepţionale se acceptă procura, dar este necesară prezentarea unei dovezi oficiale emise din partea unei instituţii/autorităţi cehe (şcoală, spital etc.) privind imposibilitatea deplasării minorului în România, în vederea eliberării primei cărţi de identitate la data împlinirii vârstei de 14 ani.
Această rubrică a fost realizată cu sprijinul secţiei consulare a Ambasadei României la Praga.
Adina TOMA

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sarbatoarea Romanilor Editia a -II a

Cea de-a doua editie a Sarbatorii Romanilor din Cehia s-a organizat in parcul Kinsky din Praga. La aceasta manifestare cultural-identitara au luat parte Asociatia Romanilor din Cehia, Organizatia Romanilor din Manheim (Germania), precum si Comunitatea Moldovenilor din Cehia. Reuniunea,la care au participat peste 1000 de romani si basarabeni, si care a a avut ca scop promovarea traditiilor romanesti, crearea unui nou profil al Romaniei in Cehia, precum si reconfigurarea relatiilor dintre membrii comunitatilor romanesti de pe cele doua maluri ale Prutului, s-a bucurat de mult succes atat in randul comunitatii, precum si in fata autoritatilor locale din capitala Cehiei.

Best Euro Travel 2018 - Romania

Colind din maramures