Treceți la conținutul principal

Best Euro Travel 2018 - Romania

Scrisoarea din manșetă pătată cu sânge de erou...


Elisabeta, mamă, bunică și soră devotată...

Apozan Elisabeta este sora eroului Tudor Ioan. Cu dor și dragoste Elisabeta a sprijinit realizarea bisericii din Most construită în memoria celor 40.000 de eroi români căzuți pe câmpul de luptă din Cehoslovacia în cel de-al doilea Război Mondial.

Pentru ea teritoriul fostei Cehoslovacii e păstrat în suflet ca fiind locul unde odihnește fratele ei Ioan, căzut la datorie. Deși anii au trecut, el nu a fost uitat ci din contră amintirea lui a fost păstrată cu sfințenie, familia bucurându-se nespus la aflarea faptului că în memoria eroilor români se construiește o biserică în Cehia.

Povestea fratelui doamnei Elisabeta.

Eroul Tudor Ioan, s-a născut la data de 5 iunie 1921 în localitatea Ocna-Sibiului, județul Sibiu, provenind dintr-o famile numeroasă de țărani, cei doi părinți și 7 frați: 3 fete și 4 băieți, fiind fratele cel mare (iar doamna Elisabeta mezina familiei). În anul 1942, la vârsta de 21 de ani, a fost trimis împreună cu alți consăteni pe frontul de luptă în cel de-al doilea Război Mondial în Cehoslovacia.


În timpul războiului trimitea scrisori familiei cam la 1-2 luni. Împreună cu dânsul, au mai fost doi consăteni: Sădeanu Isaia, care s-a întors din război fără un picior și Vasile Sibișan care a fost lovit de un glonte dar a supraviețuit, dânsul a trăit până anul trecut. Cu acesta din urmă, Ioan se căuta mai des. Observând că de o perioadă nu l-a mai vazut pe Ioan, Vasile s-a dus să îl caute. L-a găsit în localitatea Iablomița, în curtea unei biserici, unde erau foarte mulți decedați desfigurați și l-a recunoscut după scrisoarea primită de la familie, pe care a găsit-o în manșeta hainei pe care o purta.

Cei doi consăteni au dat vestea familiei, dupa revenirea din război. În Biblia părinților eroului a fost notat anul decesului: 1945, precum și locul: Câmpul de onoare, comuna Iablomița (Jablonica), munții Tatra, Cehoslovacia.

Din spusele surorii sale, împreună cu ei a mai fost și eroul Stoie Simion, născut în anul 1909, decedat în 1944 la "Cotul Domnului", Rusia.

În prima fotografie este eroul Tudor Ioan, ea a fost făcută în anul plecării în război.

În a 2-a fotografie, Tudor Ioan este cel din rândul din spate, în partea stanga.







Prin Alexandra bunica a primit și primește constant vești despre biserica din Most, punte de veșnică amintire cu eroul Tudor Ioan.

Îi mulțumim Alexandrei, nepoata doamnei Elisabeta care ne-a ajutat să obținem aceste informații de la bunica dânsei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sarbatoarea Romanilor Editia a -II a

Cea de-a doua editie a Sarbatorii Romanilor din Cehia s-a organizat in parcul Kinsky din Praga. La aceasta manifestare cultural-identitara au luat parte Asociatia Romanilor din Cehia, Organizatia Romanilor din Manheim (Germania), precum si Comunitatea Moldovenilor din Cehia. Reuniunea,la care au participat peste 1000 de romani si basarabeni, si care a a avut ca scop promovarea traditiilor romanesti, crearea unui nou profil al Romaniei in Cehia, precum si reconfigurarea relatiilor dintre membrii comunitatilor romanesti de pe cele doua maluri ale Prutului, s-a bucurat de mult succes atat in randul comunitatii, precum si in fata autoritatilor locale din capitala Cehiei.

Best Euro Travel 2018 - Romania

Colind din maramures